onsdag 4 februari 2015

Glad vändag

Vändagen skall firas i goda vänners lag - gärna med något gott att äta, eller hur? Varför inte laga samma goda middag som 7:orna gjort?

Köttfärsbiffar

250 g köttfärs
3/4 dl skorpmjöl
3/4 dl vatten eller mjölk
1/2 lök
(1 vitlöksklyfta)
1 ägg
½ tsk timjan
½ tsk salt
½-1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar


  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda skorpmjölet i vätskan i en stor skål och låt det svälla en stund. Skala och hacka löken riktigt fint.
  3. Blanda alla ingredienser i skorpmjölet och rör till en jämn smet. Rulla degen till en längd på ett fuktigt underlag.
  4. Dela upp smeten i 8 delar och forma tunna biffar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Stek biffarna i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, eller stek i en stekpanna i lite fett.


Potatisgratäng med vitlök

8-9 potatisar (700 g)
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1½ dl grädde
1½ dl mjölk

Till formen: olja eller margarin


  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en vid ugnsform.
  2. Tvätta, skala och skölj potatisen.
  3. Skär potatisarna i mycket tunna skivor och lägg i lager i ugnsformen. Strö salt och krossad vitlök mellan lagren. Häll grädde och mjölk över potatisen.
  4. Stek lådan på mellersta falsen ca 50 minuter.

Mockarutor

Botten:
100 g margarin
3/4 l socker
1 ägg
3/4 dl mjölk
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Glasyr:
25 g margarin
½ dl färdigt kaffe
1 msk kakaopulver
2 dl florsocker

strössel till dekor

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Gör bottnen. Vispa det mjuka margarinet och sockret till skum. Tillsätt ägget under fortsatt vispandet. Blanda i en annan skål kakaopulvret, bakpylvret och vetemjölet. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i skummet.
  3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 24 x 24 cm. Grädda 10 minuter på mellersta falsen.
  4. Gör glasyren. Smält margarinet och tillsätt kaffe, kakaopulver och florsocker. Rör glasyren slät med en trägaffel. 
  5. Bred ut glasyren över den något avsvalnade bottnen med en kniv och strö strössel över. Låt svalna och skär i bitar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar